Project Malajzia 2015

Project Malajzia 2015

Oltás vagy nem oltás?

2015. február 07. - slates

1160999_9797c1e4fbcb3707c349b8be57a0d3d1_wm.jpg

Rengeteg eltérő információt találtunk a neten arra vonatkozólag, hogy Malajzia kontinensen lévő nyugati részére szükséges-e bármilyen védőoltás beadatása vagy sem. Nem csak blogokat, szakmai oldalakat néztünk át, hanem ismerősöktől is érdeklődtünk, akik jártak már a térségben mi a tapasztalat. Sajnos így is fele-fele arányban voltak azok akik azt mondták, hogy ajánlott az oltás és akik azt, hogy nem, szóval úgy döntöttünk, hogy a legfontosabb oltásokat beadatjuk, biztos ami biztos.

 

UPDATE!

Oltások sikeresen beadva mindenkinek a Nemzetközi Utazás-egészségügyi és Oltóközpont (Országos Epidemiológiai Központ)-ban. Nem kell sokat várni, nem kell bejelentkezni, viszonylag gyorsan 30-40 perc alatt végeztünk mindhárman az orvosnál. A doktornő megnézte a "Tudások Könyvében" hogy ahova mi megyünk dzsungel részbe utazni a malária elterjedtsége alacsony, így nincs szükség gyógyszeres megelőző kezelésre sem, nem is ajánlott a hatóanyagok miatt. Azonban nagyon fontos a megfelelő szúnyogok elleni védelem, mert a malárián kívül még számtalan vírust el lehet a rovaroktól kapni, mint a dengue-lázat.

Az utazás során olyan szúnyogriasztó sprayvel kell befújnunk magunkat, ami legalább 30%-os koncentrációjú, ennek jobban utána kell majd néznünk mik kaphatóak kicsi hazánkban.

Milyen oltások szükségesek?

A Nemzetközi Oltóközpont adatai szerint kötelező oltás nincsen a térségben, ha nem mész dzsungelbe, akkor az alábbi alapoltások javasoltak:

  • Hepatitis A+B
  • Diftéria, tetanusz, gyermekbénulás
  • Tifusz

Ha felfedező túrát, dzsungelben történő aktivitást tervezel, akkor még ezekre is szükség lehet:

  • Malária
  • Veszettség

Hepatitis A+B

Ezt az oltást 3 vagy 4-szer kell megismételni, attól függően, hogy milyen messze van az utazás. Általában a 3-szori oltás a megszokott, vagyis az első adag után 1 hónappal kapod a másodikat, majd rá fél évre a következőt, ezek együtt adják meg a védettséget, de már a második oltás után kialakul az. Ha az utazás mondjuk közeleg, akárcsak a mi esetünkben, akkor az első oltás után a következőt 1 hétre rá, majd 2 hét múlva a harmadikat is be kell adni, és 1 év után egy emlékeztető oltás javasolt.

Diftéria, tetanusz, gyermekbénulás

Ezt az oltást gyermekkorunkban megkapjuk kötelező jelleggel (legalábbis esetünkben mindenki megkapta), így szerencsére ezt megúszhatja az ember.

Tífusz

A hastífusz elleni védőoltás 3-5 évre nyújt gyakorlatilag azonnali védelmet, és legalább 2 héttel utazás előtt meg kell kapni.

Malária

Az egyik legelterjedtebb betegség, melyeket a szúnyogok csípései okoznak, akárcsak a dengue-láz. Mivel nagyon sok törzsből áll a a malária így a védőoltások, megelőzések is nehezek, számos készítmény van erre, leginkább tabletták. A tabletták sem nyújtanak sajnos 100%-os védettséget, de jelentősen tudják csökkenteni a kórokozó terjedését. Mindenképpen orvosi konzultáció szükséges. Az oltóközpont utasítása alapján a tablettát 1 nappal a dzsungelbe érkezés előtt kell elkezdeni szedni, majd a fertőzött területen végig, és a fertőzött terület elhagyása után pedig még annyi napig, amíg a fertőzött területen voltál, vagyis esetünkben 3 napot leszünk ott, így 7 tablettára lesz szükség.

malaysia.gif

A védőoltások árai

Nem olcsó az utazás ezt tudjuk, sőt az egészségért is "meg kell szenvedni", legalábbis a pénztárcánknak biztos. A Hepatitis A+B kombinált védőoltás ára 6.000 Ft/oltás, ebből ugyebár 3 vagy 4 adag kell, vagyis 18-24.000 Ft-os költséggel számolhatunk, A hastífusz elleni oltás 5.000 Ft körüli összegbe kerül, míg a Malária elleni védekezéshez szükségesek gyógyszerek darabja 1.000 Ft körüli összeget kóstál.

Hol lehet az oltásokat beadatni?

A legegyszerűbb, ha a Hepatitist a háziorvossal adatjuk, be, így csak az oltóanyag árát kell kifizetni más költség nem merül fel. A többi oltást, gyógyszert valamelyik oltóközpontban szükséges beadatni:

 

A bejegyzés trackback címe:

https://malajziabautazok.blog.hu/api/trackback/id/tr317148973

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása